Skip to main content

Milloin ilmanvaihtokanavat tulisi puhdistaa?

Monelle voi olla epäselvää se, miten usein ilmanvaihtojärjestelmä tulisi puhdistaa. Ihminen viettää elämästään keskimäärin 90% ajastaan sisätiloissa, joten ilmanvaihdon ja hyvän sisäilman tärkeyttä ei voi sivuuttaa. Helposti kuitenkin ”unohdetaan” ilmanvaihdon tärkeys ja luotetaan siihen, että riittää kunhan muistaa vaihtaa suodattimet silloin tällöin. Jossain vaiheessa alkaa tulla jo vähän oireita (esim. väsymystä ja päänsärkyä), mutta ne sivuutetaan vielä, koska aina voi onneksi tuulettaa asuntoa pitämällä ikkunaa auki ja se auttaa hetkellisesti oireisiin. Lopulta siitä tulee tapa ja itse ongelman ydin ollaan unohdettu kokonaan. Mitkä ovat siis niitä oireita, mistä tietää, että ilmanvaihto kaipaa puhdistusta ja ilmamäärien tasapainotusta?

1. Sisäilma alkaa tuntua tunkkaiselta ja ilmanvaihtoa joudutaan pitämään kovemmalla teholla kuin normaalisti, myös asunnon tuulettaminen ikkunoiden kautta lisääntyy. Poistoilmakanavat liikaantuvat nopeammin kuin tuloilmakanavat ja tästä syystä myös poistoilmaventtiileihin kerääntyy nopeammin pölyä, joka ajan myötä pienentää venttiiliaukon imualaa. Puhdistamattomat ilmanvaihtokanavat- ja venttiilit voivat jo kymmenessä vuodessa heikentää ilmanvaihtoa 20-40% siitä, mitä sen tulisi olla.

2. Märkätilat eivät kuivu nopeasti. Normaalisti ilmanvaihtoa tulisi pitää suihkun jälkeen noin tunnin ajan tehostettuna, jotta kosteus saadaan poistettua. Jos märkätilat eivät meinaa siitä huolimatta kuivua kunnolla ja kylpyhuoneessa on ns. ”trooppinen” ilmasto niin se viittaa usein siihen, että kylpyhuoneen poistoilmaventtiili- ja kanavisto on jo hyvin likaisia eikä ilmanvaihtokoneen teho enää riitä poistamaan kosteutta riittävän tehokkaasti. Vika voi myös olla poistoilmapuhaltimessa. Laakerivikainen puhallin menettää tehoaan, kunnes se lakkaa kokonaan toimimasta. Nämäkin viat tulee aina ilmi ilmanvaihtojärjestelmän puhdistuksen ja tasapainotuksen yhteydessä viimeistään.

3. Suodattimia vaihdetaan säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa ja ilmanvaihtokanavat on puhdistettu viimeksi 10v sitten, mutta silti sisäilma tuntuu tunkkaiselta ja tehottomalta. Suodattimia on erittäin hyvä muistaa vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa, mutta se ei silti estä sitä, etteikö ilmanvaihtojärjestelmä likaantuisi. Kun kanavistot ovat jo erittäin likaiset ja järjestelmä on epätasapainossa runsaasta pölystä johtuen niin suodattimien vaihdolla ei ole enää merkittävää vaikutusta sisäilman laadun parantamiseksi. Kanavistot, venttiilit, puhaltimet ja LTO-kuutio tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta ilmanvaihto pysyy hyvänä ja raikkaana. Meidän suositus ilmanvaihtojärjestelmien puhdistukselle ja tasapainotukselle on 5-7 vuoden välein.

4. Taloudessamme asuu kaksi aikuista ja kolme lasta. Ilmanvaihtokanavat on puhdistettu viimeksi viisi vuotta sitten, mutta poistoilmaventtiilit näyttävät jo erittäin likaisilta. Kanavistojen likaantumiseen vaikuttaa suuresti myös se, kuinka paljon ihmisiä (ja lemmikkieläimiä) asuu taloudessa. Mitä enemmän asuu ihmisiä, sitä enemmän tulee pölyä ja sitä nopeammin kanavistot likaantuvat. Lapsiperheissä suosittelemme ehdottomasti, että kanavistot puhdistettaisiin viiden vuoden välein